Familje- och arvsrätt

  • Vårdnadsmål

    Vid konflikt om det gemensamma barnet uppkommer det ofta diskussioner om vem som ska ha vårdnaden, var barnet ska bo och hur mycket umgänge barnet ska ha med den förälder som barnet inte bor tillsammans med. Utgångspunkten är att det är barnets bästa som ska tillgodoses. Vid problem som dessa kan Du vända Dig till oss för att få biträde och stöd i kontakten med den andra föräldern, eller i förhållande till domstolar och myndigheter.

  • Äktenskapsförord, samboavtal och bodelning

    Vi hjälper Dig att upprätta och/eller tolka äktenskapsförord och samboavtal, det vill säga skriftliga avtal mellan makar eller sambor med överenskommelse om viss egendom ska vara parternas enskilda eller gemensamma. Vid en separation måste parterna fördela sin egendom sinsemellan. I vissa fall är parterna överens, men ibland kan man behöva hjälp. Du kan anlita ett privat ombud som företräder Dig i bodelningen och inför en bodelningsförrättare.

  • Testamente

    Ett testamente innehåller information om hur ens tillgångar ska fördelas vid eventuell bortgång. För att ett testamente ska vara giltigt måste testators underskrift bevittnas av två oberoende vittnen. Vi kan hjälpa Dig genom att upprätta och vittna testamente, men även biträda dig vid eventuell testamentstvist.

    Socialrätt

    I mål som rör tvångsvård förordas ett offentligt biträde för den som tvångsvården avser. Vi

    åtar oss ärenden som avser frågor om tvångsomhändertagande enligt lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT), lag om vård av unga (LVU), lag och vård av missbrukare (LVM) och lag om rättspsykiatrisk vård (LRV).

  • Brottmål

  • Offentligt försvarare

    En person som har delgivits misstanke om brott har i många fall rätt till en offentlig försvarare, även kallad försvarsadvokat. Tingsrätten kan tilldela den åtalade en offentlig försvarare, men den som är misstänkt har också rätt att själv utse försvarsadvokat. Den som inte har rätt till en offentlig försvarare kan anlita en advokat som privat försvarare.

  • Målsägandebiträde

    Den som har blivit utsatt för brott kallas för målsägande. Personen ifråga har rätt till målsägandebiträde, det vill säga ett särskilt ombud som förordnas av domstol. Ett målsägandebiträde företräder brottsoffret under hela den rättsliga processen och kan även föra brottsoffrets skadeståndstalan.

  • Särskild företrädare för barn

    En särskild företrädare för barn förordnas när det finns misstanke för brott som begåtts mot ett barn och vårdnadshavaren är misstänkt för brottet, eller om vårdnadshavaren på grund av sitt förhållande till den misstänkte befaras inte kunna ta tillvara barnets rätt. Den särskilda företrädaren ska då, i stället för barnets vårdnadshavare, tillvarata barnets rätt under hela processen.

    Arbetsrätt

    Vi hjälper våra klienter med följande arbetsrättsliga frågor:

  • Ingående och avslutande av anställningsavtal

  • Uppsägningar, avskedanden och anställningsskydd.

  • Lönemässiga aspekter

  • Arbetsmiljö

  • Diskriminering

  • Förhandlingar och medbestämmande

Förmögenhetsrätt

Förmögenhetsrätt reglerar ekonomiska rättigheter och skyldigheter mellan två eller flera parter. Vi åtar oss mål i konsumenttvister, fordringsrätt, skadestånd, samt upprättande och granskning av avtal.

  • Konsumenttvister

  • Konsumenttvister rör varor eller tjänster som e privatperson har köpt för eget bruk av ett företag. Som konsumenttvist räknas även oenighet om huruvida ett försäkringsbolag ka ersätta en uppkommen försäkringsskada eller ej. Vi hjälper såväl privatpersoner som företag.

  • Fordringsrätt

  • Vanliga frågor som uppstår inom fordringsrätten är om en fordran (skuld) har uppstått och i sådana fall på vilka grunder. Exempel på sådana grunder kan vara avtal, skadegörande handling, eller obehörig vinst.

  • Skadestånd

  • Frågor om skadestånd kan uppstå för såväl privatpersoner som för bolag. Vi hjälper våra klienter att ställa krav mot den som orsakat dem skada.

Entreprenadrätt

Entreprenadrätt omfattar juridiska frågor som kan uppstå när man anlitar någon för till exempel utbyggnader, renoveringar och stambyten, samt avtal mellan entreprenörer och beställare alternativt entreprenörer och underentreprenörer.

Hyresrätt

Hyresrätt är en upplåtelseform av en bostad eller lokal, där en hyresgäst varaktigt hyr bostaden eller lokalen av en hyresvärd. Hyresrätt är även ett rättsområde som reglerar hyresmarknaden.

Vi hjälper hyresgäster och hyresvärdar, avseende såväl bostads- som lokalhyresrätter. Vid hyresrättsliga frågor eller tvister hjälper vi våra klienter med att upprätta eller granska hyreskontrakt, uppsägningar och dylikt. Vi biträder även som ombud vid prövningar och medling i hyresnämnden i alla ärenden som kan prövas enligt hyreslagen, samt är ombud i hyresrättsliga mål som hamnar i tingsrätten.